MOZAIK FOLKLORNIH KORAKOV – NAŠIH 50 LET
Artiče, 9. junij 2018

 
     

Z vsakim korakom, poskokom, pogledom, oblečenim kostumom in nastopom smo zgradili to, kar imamo danes – mozaik folklornih korakov. Takega, ki je del nas ter ga ohranjamo in negujemo že 50 let.

50let1


V soboto, 9. junija, je folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče počastila svojih 50 let delovanja s prireditvijo na prostem. Na igrišču poleg Prosvetnega doma v Artičah se je zbralo ogromno število obiskovalcev, prav tako pa je s soncem služilo tudi vreme. Skozi celoten dogodek so se predstavile prav vse folklorne skupine, ki delujejo pod okriljem FS KUD Oton Župančič Artiče.

50let2

S plesom so na odru kot prvi nastopili člani folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče, pod vodstvom mentorja Gregorja Tuljaka. Skozi celoten večer so se predstavili s tremi odrskimi postavitvami – Koroški plesi, Mladoletje in Plesi vzhodne štajerske. S postavitvijo Leskove ricneje se je predstavila Otroška folklorna skupina OŠ Artiče, katere vodja je Janja Omerzu, nekoliko starejši člani iz Otroške folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče pa z odrsko postavitvijo S tramvajem v mesto, pod vodstvom mentorice Vesne Bogovič. Pravo presenečenje sta bila nastopa mlajše in starejše veteranske skupine, ki sta z mentorico Lučko Knez prav za ta jubilej spet nabrali moči ter se pokazali s spletoma Bikova ohcet in Ta potrkana. Lep glasbeni vložek je prispevala godalna zasedba FS KUD Oton Župančič, katere vodja je Kaja Rožman, z Venčkom ljudskih. Dva nastopa sta popestrila dogajanje s solo točkami odrasle folklorne skupine – ženski par je pod vodstvom Anje Čurič odplesal splet Malo tvoj, malo moj, moški par pa pod vodstvom Barbare Bogovič splet Ko lutke oživijo …

50let3

Posamezne nastope so povezovali zvočni posnetki nekaterih članov, ki so obujali spomine na zabavne trenutke z njihovih folklornih nastopov. Spregovorili so Matija Molan (plesalec otroške FS), Robert Furar (plesalec veteranske FS), Zdravko Dušič (nekdanji umetniški vodja odrasle FS), Vesna Bogovič (umetniška vodja otroške FS), Gregor Tuljak (umetniški vodja odrasle FS), Jernej Iljaš (plesalec odrasle FS), Evald Rožman (plesalec veteranske FS) in Gabrijel Rožac (plesalec veteranske FS). Uvodoma in na koncu je vezno besedo prebirala Maja Pinterič (plesalka odrasle FS), Jana Kovačič in Mitja Molan (člana literarne sekcije KUD Oton Župančič Artiče) pa sta prireditvi dodala še kanček humorja.

50let4

Ob tovrstnem jubileju je prav posebno razstavo na igrišču pripravil Matej Kramžer, ki je zbral nekaj najzanimivejših fotografij v 50 letih delovanja artiške folklore. Delčke mozaika folklornih korakov je prikazoval tudi celotni, lepo in domiselno urejen dogajalni prostor, za katerega je navdih dobila Katja Pinterič.

50let5

Prireditev je bila dodobra popestrena v vseh možnih pogledih, kar so z aplavzom, čestitkami, darili in veliki nasmehi potrdili tudi številni gledalci in gostje. Tako smo lahko ob koncu slišali zgolj številne pobude za to, da naj artiška folklora vztraja in pogumno pleše še vsaj naslednjih 50 let!

Več v galeriji!

Zapisala: Maja Pinterič
Foto: Matej Kramžer


Območna revija odraslih folklornih skupin
Senovo, 20. april 2018

Včeraj smo zopet uspešno nastopali na območni reviji odraslih folklornih skupin na Senovem. Na spodnjih fotografijah si poglejte, kako nam je šlo.

fs1

fs2

Zapis in foto: Matej Kramžer


Podelitev priznanj in odličij Zveze kulturnih
društev Brežice za leto 2017
Brežice, 6. februar 2018

S ponosom objavljamo, da je naš član, Damjan Žerjav, prejemnik bronastega odličja za dosežke na kulturnem področju in naša otroška folklorna skupina prejemnica srebrnega odličja.

Na slavnostni prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. februarja 2018, je Zveza kulturnih društev Brežice podelila priznanja in odličja za dosežke na kulturnem področju.

BRONASTO ODLIČJE
Damjan Žerjav

DZ

Damjan Žerjav se je pred 15 leti kot harmonikar pridružil Mladinski folklorni skupini KUD Oton Župančič Artiče, kmalu po začetku igranja v tej skupini pa je pričel spremljati tudi odraslo folklorno skupino. Z leti si je izkušnje nabiral kot korepetitor, sčasoma pa je postal vodja godčevske skupine. Novim godcem nesebično prenaša svoje v folklori pridobljeno znanje in na ta način Skrbi za prihodnost godčevske skupine kot nujnega segmenta folklornih skupin. Damjan je nepogrešljiv na folklornih festivalih, kjer je glasbenik na uradnih nastopih, ima pa tudi vlogo glasbenika v spremljevalnem programu na raznih delavnicah in animacijah, kjer s svojo pozitivno energijo prispeva tudi k močnemu vtisu, ki ga artiški folklorniki pustijo kot skupina. Njegovo zavzetost in odgovornost cenijo tudi pri organizaciji prireditev, na katerih pomaga s svojimi idejami in iznajdljivostjo. Na prireditvah pa se ob tem, da s harmoniko spremlja odraslo folklorno skupino angažira tudi kot tonski mojster. Že dolgo uspešno vodi družinski ansambel, kljub tej in drugim osebnim obveznostim pa ostaja zavzet in aktiven član Folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče.

SREBRNO ODLIČJE
Otroška folklorna skupinaKUD Oton Zupančič Artiče

OFS

Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče je začela s svojim delovanjem pred dvajsetimi leti. V tem času je v skupini zaplesalo čez 190 plesalcev starih od 8 do 15 let, nekateri od njih so danes steber odrasle folklorne skupine. V teh 20-ih letih so bili na večdnevnih mednarodnih otroških folklornih festivalih na Poljskem, v Turčiji, Makedoniji, na Lentu v Mariboru in na Češkem, kjer so s ponosom zastopali našo državo in si prislužili več priznanj. Vsako leto skupina sodeluje na območnem srečanju otroških folklornih, redno nastopajo na regijskih srečanjih, petkrat pa so se predstavili na državnem srečanju, s čimer so si prislužili zlata priznanja. Skupina skozi svoj program, pesem, ples in igro ohranja otroško ljudsko izročilo štajerskega dela Slovenije. V letu 2010 je bila pobudnica in glavna organizatorka prvega mednarodnega otroškega folklornega festivala, ki so ga skupaj z OŠ Artiče in OŠ Brežice pripravili v Artičah in so na njem Ob domačih skupinah sodelovale še otroške folklorne skupine s Poljske, Češke, Hrvaške in Srbije.

Več v galeriji!

Zapis in foto: Matej Kramžer


Tisti dan pred prazniki
Letni koncert odrasle folklorne skupine
2. december 2017

Artiški folklorniki smo letni koncert tokrat zabeležili v soboto, 2. decembra. Že tako praznično decembrsko vzdušje je letos imelo še veliko večji vpliv na nas, saj se tudi sami pripravljamo na posebno praznovanje. Od tod zato izhaja tudi idejna zasnova našega koncerta, ki smo ga poimenovali kar Tisti dan pred prazniki. Naslednje leto bo namreč naš praznik, saj praznujemo 50 let folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče. Tokrat smo odrasli folklorniki za plesno izražanje izbrali tri odrske postavitve – Plese kmečkega bala,  Lani sem se ženil ter Guri Benko. Koraki so nam zelo poskočno tekli, prav tako pa tudi našim mlajšim plesalcem – OFS osnovne šole Artiče s spletom Zaspani smo ter OFS KUD Oton Župančič Artiče s postavitvijo Boter mi je kupil klobuk.

let1

Da lahko naši obiskovalci doživijo pravo plesno poslastico, medse radi povabimo tudi gostujoče skupine. To priložnost so letos imeli naši prijatelji iz sosednje Hrvaške – Folklorni ansambl KUU Cernik. Ti so nam zdaj vrnili obisk, saj je artiška odrasla folklorna skupina letos že imela čast gostovati pri njih.  Poleg plesov iz območja cerniške občine in novogradiškega okraja predstavljajo tudi koreografije, ki so jih sestavili različni hrvaški etnokoreologi. Nam so se predstavili z dvema postavitvama – Ti si meni po sredini srca ter Stupni nogom i zapjevaj glasno. S svojo energijo so nam res pokazali, da znajo stopati in prepevati tako kot pravijo, zato so publiko nadvse razgreli in navdušili.

let2

Odrasla folklorna skupina se je letos zgolj pripravljala na praznovanje, pravi razlog zanj pa je tokrat imela Literarna sekcija KUD Oton Župančič Artiče. Ta je namreč praznovala 15. obletnico delovanja. S povezovanjem celotnega programa sta naša stara znanca Miče in Frence poskrbela, da smo se pošteno nasmejali njunim prigodam, ki jih vsa leta spretno ustvarja mentorica Danica Avšič.

let3

Zahval, čestitk in lepih besed je tako res bilo v izobilju, zato smo bili zelo zadovoljni z iztekom večera, ki je bil hkrati tudi uvod v proslavljanje 50 let delovanja Odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče. Pisanje novega poglavja nas čaka v soboto, 9. junija, prihodnje leto. Vabilo zato že zdaj velja vsem ljubiteljem naše sekcije. Lahko ste prepričani, da pripravljamo nekaj novega, svežega in velikega, da v novih 50 let zakorakamo še bolj poskočno, kot smo do sedaj!

Video!

Več v galeriji!

Zapisala: Maja Pinterič
Foto: Matej Kramžer in Vlado Bucalo


Festival Alto Minho, Viana do Costelo, Portugalska
17. - 23. julij 2017

V mesecu marcu je naša folklorna skupina prejela vabilo organizatorjev , da se udeleži mednarodnega folklornega festivala XXI Festival de Folclore Internacional – Alto Minho v kraju Viana do Castelo na Portugalskem v času od 17. do 23.julija 2017. Priprav smo se lotili zelo temeljito, saj je bil to velik finančni zalogaj za našo skupino. Odločili smo se, da na festival odpotujemo z letalom.

1

Uradni program smo prejeli 10 dni pred začetkom festivala. Že v petek, 13.julija, sta se dva naša člana odpravila na dolgo pot s kombijem, saj sta peljala inštrumente in folklorne obleke. Vsi ostali smo se z avtobusom proti Milanu odpravili 15. julija zvečer, saj smo imeli v ponedeljek dopoldne letalo za Porto. Po pristanku v Portu nas je pričakal prijazni vodič domače folklorne skupine, ki je že gostovala na festivalu Slofolk, nato smo se odpeljali proti Viani do Castelo.

2

Gre za CIOFF ov festival, na katerem smo sodelovale skupine iz Argentine, Mehike, Rusije, Slovenije in Srbije, dvakrat pa sta se nam pridružili še skupini iz Peruja in  otočja Martinique. Festivala se nista mogli udeležiti skupini iz Angole in Benina, saj nista pravočasno dobili viz.  Program je bil dokaj zahteven, veliko povork in nastopov, večinoma na prostem. Imeli smo tudi dovolj časa, da smo si ogledali čarobno pristaniško mestece ob reki Limo, ki ima zelo zanimivo staro mestno jedro, kjer so se odvijali tudi vsi glavni nastopi.

3
Vse skupine smo spale v kataloški šoli na obrobju mesta.
Prvi dan festivala, v torek, smo si dopoldne ogledali stari del mesta in obiskali Muzej folklore, si ogledali bolnišnično ladjo Gil Eannes, popoldne smo vse skupine sodelovale v povorki in zaplesale na mestnih ulicah  . Imeli smo uradni sprejem pri predsednici festivala, zvečer pa spoznavni večer vseh skupin.
V sredo, drugi dan festivala, smo dopoldne nastopili  v socialnih ustanovah za starejše in sirote, kjer so nas z veseljem gledali in zaplesali z nami. Popoldne bi morala biti priprava ozvočenja inštrumentov, ki pa je zaradi dežja odpadla.  Imeli smo samo generalko. Pozno zvečer smo imeli na trgu Praca da Republika otvoritveni gala koncert, kjer so sodelovale vse sodelujoče skupine. Koncert se je odvijal na odru na prostem z zelo svečano otvoritvijo, predstavitvijo vseh sodelujočih držav in veličastnim ognjemetom. Predstavili  smo se s spletom gorenjskih  svatovskih plesov .

4
Tretji dan festivala, četrtek, smo začeli z nastopom v socialni ustanovi za ljudi s posebnimi potrebami, ki so resnično uživali, da so lahko sodelovali v plesu z našimi folklorniki. Pripravili so nam tudi kosilo in nas zelo lepo pogostili.
Popoldne smo imeli prosto, zato smo se v lastni režiji odpravili na ogled mesta Porto, kjer smo si s turističnim vlakcem ogledali glavne znamenitosti mesta, si ogledali vinsko klet, kjer pridelujejo portovec, ga testirali, nato pa se še sprehodili po mostu  Kralja Luisa I preko reke Douro in obiskali staro mestno jedro Ribeira, ki je pod zaščito Unesca.

5
V petek smo imeli dopoldne prosto, zato smo se odpravili na hrib Santa Lucija in se povzpeli na vrh bazilike, od koder je fantastični razgled na celotno mesto in okolico ter plaže in Atlantski ocean. Nato smo imele vse skupine še dva nastopa, popoldne v centru Coliseu za starejše prebivalce, pozno zvečer pa na odru Santoinho , kjer smo predstavili prekmurske plese.

6
V soboto, peti dan, smo imeli dopoldne prosto , saj je zaradi dežja odpadla povorka po mestnih ulicah, popoldne pa smo se odpravili na prekrasno peščeno plažo Cabadelos, kjer so se nekateri najpogumnejši namakali v mrzlem Atlantiku pri 17 stopinjah, večina pa nas je občudovala pogumne kajtarje, ki so ob ugodnem vetru jadrali na valovih.

7
Pozno zvečer pa je imela skupina 25 minutni nastop na Trgu Praca da Republica, kjer smo se predstavili s prekmurskimi plesi.
Zadnji dan, v nedeljo,  smo zaključili s piknikom ob reki Limo, povorko po glavni ulici in nastopom ob obali reke Limo, pozno zvečer pa je bil zaključni koncert vseh skupin , spet na Trgu Praca da Republika, na koncu s prihodom vseh skupin na oder in skupnim druženjem. Zaplesali smo gorenjske plese.

8
Naša skupina se je po zaključnem koncertu odpravila , da smo se spakirali, saj smo imeli avtobus za letališče Porto, kjer smo imeli zgodaj zjutraj letalo za vrnitev domov, kamor smo prispeli v ponedeljek zvečer.
Lahko rečem, da smo se s festivala vrnili navdušeni, polni vtisov, videli smo ogromno, spoznali tudi plese držav drugih kontinentov. Vsi koncerti so bili neverjetno dobro obiskani, ljudje so vse folklornike sprejemali z odprtimi rokami in jih navdušeno pozdravljali ter jim ploskali.  Organizacija je bila dobra, nismo bili pa navdušeni nad čakanjem in zamujanjem, ampak smo se tega kmalu navadili. Razočarani smo bili samo nad tem, da ni bilo veliko druženja med sodelujočimi skupinami, česar smo bili navajani z nekaterih drugih festivalov.

Več v galeriji!

Zapisala: Irena Ivanšek
Foto: Matej Kramžer


20 let OTROŠKE FOLKLORNE SKUPINE
KUD OTON ŽUPANČIČ ARTIČE
Artiče, 26. maj 2017

26. maja je v Prosvetnem domu Artiče potekala prireditev, na kateri smo obeležili  20 let otroške folklore v Artičah. Poleg nas organizatorjev, OFS KUD Oton Župančič Artiče in OŠ Artiče, so se predstavili tudi gostje iz Kapel, Dobove in Pišec, pevski vložek pa so dodale tudi pevke iz osnovne šole Artiče.

1

OFS Kud Oton Župančič Artiče se že 20 let trudi, da smo trdni kot skala, uspešni in nadvse prepoznavni tako na domačem odru kot drugod po Sloveniji in v svetu. Češka, Poljska, Slovaška, Makedonija, Turčija so države, ki smo jih v teh letih že obiskali, organizirali 4 mednarodne folklorne festivale, 4-krat osvojili zlato priznanje, predvsem pa se je skozi začetne folklorne korake v teh letih sprehodilo več kot 200 plesalcev, ki danes tvorijo steber odrasle folklorne skupine. Za vsem tem stoji nepogrešljiva Vesna Bogovič, ki pa uspešno svoje znanje širi in deli tudi na mlajše rodove učiteljev, zato na šoli nikoli ne pleše samo 1 skupina, temveč vsaj dve, včasih tudi 3. Na prireditvi smo se predstavili s postavitvijo iz letošnjega šolskega leta, Važički.

2

Otroško folklorno skupino Osnovne šole Artiče sestavljajo plesalci in plesalke iz nižjih razredov, druži pa jih predvsem želja po plesu, petju, druženju in zabavi. Na vajah se imajo lepo, zraven petja in plesa pa je prisotno tudi veliko iger in smeha. Pa tudi veselja ob osvojenih priznanjih – letošnje, srebrno, je še posebej žlahtno. Njihova mentorica je Janja Omerzu. Na prireditvi pa so se predstavili s postavitvijo Zaspani smo.

3

OFS Vesele šefle deluje že skoraj desetletje, vodi pa jih Romana Žnideršič. V njej v letošnjem šolskem letu sobiva največ folklornic in folklornikov. Žal jih je več kot polovica letos zapušča osnovno šolo, a na njihovo mesto že čakajo mali nadobudneži. Njihovi plesi predstavljajo zakladnico zgodb izpod Orlice, ki jih znajo še kako prepričljivo predstaviti. Ta večer so nam zaplesali postavitev Na Orlici.
OFS Kosci obiskujejo učenci od 3. do 6. razreda Podružnične šole Kapele, OFS Sonček pa deluje v vrtcu Najdihojca Dobova, in sicer v oddelkih kapelske podružnice. Obe skupini se tako že tretje leto zapored družita za nastop na otroški folklorni reviji, redno sodelujeta pri dogodkih v KS Kapele, v sodelovanju z Društvom za razvoj podeželja pa so folklorniki sodelovali pri snemanju dveh etnografskih filmov, ki predstavljata življenje nekoč. Skupino vodi Vesna Molan, zaplesali pa so nam postavitev Kapelski godbeniki.

45

Prireditev je povezovala Katja Pintarič, nekdanja plesalka v naši otroški folklorni skupini. Za humorne vložke, pri katerih so bila glavna tema leskove "rcneje",  so poskrbeli mladi folklorniki, ki so nasmejali občinstvo in poskrbeli za še lepše vzdušje.

Organizatorka kulturnega programa pri JSKD OI Brežice Lučka Černeličje ob koncu podelila tudi bronasto Maroltovo značko za vsaj pet let aktivnega udejstvovanja v folklori, prejel jo je Matija Kodrič iz naše folklorne skupine.

Prav tako se je Černeličeva zahvalila Vesni Bogovič za vsa leta prenašanja folklornih korakov na najmlajše.
Bogovičeva je ob koncu dejala, da je otroška folklora tlakovala pot do artiške odrasle folklorne skupine, kar je veliko priznanje in pokazatelj, da so takrat dobro delali. Trije, ki so plesali v prvi generaciji otroške folklore, so aktivni še danes, in sicer Jernej Iljaš, Anja Čurič in Janja Omerzu. Poleg Občine Brežice, KS Artiče, OŠ Artiče in artiškega kulturnega društva se je zahvalila tudi vsem, ki so pomagali pri potovanjih na folklorna tekmovanja v tujino, še posebej pa Ireni Ivanšek in Mateju Kramžerju, ki sta bila vseskozi prisotna. Vodja odrasle folklorne skupine in ustanovni član otroške folklorne skupine Gregor Tuljak pa je ob tej priložnosti podelil zahvale za pomoč ali vztrajno delo mentoricam, ki so v teh letih med otroke delile svoje plesno znanje, in sicer Kseniji Satler, Katji Kordelc, Luciji Knez, Romani Žnideršič, Alenki Jezernik, Heleni Fakin, Janji Omerzu in Vesni Bogovič. Čestitkam so se pridružili še predsednik Zveze kulturnih društev Brežice Jože Denžič, predsednica KUD Oton Župančič Artiče Ida Ostrelič in predsednica odrasle folklorne skupine Andreja Brili.

6

Večer je bil čudovit, poln plesa, petja, iger in humorja. Prepleten je bil z veliko spomini in emocijami.
Pokazali smo, da je otroška folklora v Artičah zares močna in da podmladka odrasli folklorni skupini, vsaj tako kaže, ne bo zmanjkalo.

Kliknite za galerijo fotografij!

zapisala: Vesna Bogovič
foto: Matej Kramžer


85 let KUD Oton Župančič Artiče
26. april 2017

dranska

Na predvečer praznika »Dan upora proti okupatorju« smo v dvorani Prosvetnega doma Artiče proslavili 85 let našega kulturnega društva. Ustanovljeno je bilo daljnega leta 1931 in je, kljub vojnim vihram in nenehnim spremembam, preživelo, se spreminjalo in raslo. Presenetljivo je dejstvo, da se v društvo vedno znova vključuje lepo število mladih, kar je zagotovilo, da bodo vse te kulturne vrednote ohranjali in razvijali naprej. Da je društvo obstalo in neprekinjeno delovalo skozi vsa ta leta, pa so zagotovo zaslužni posamezniki in njihovi potomci. To je bila tudi priložnost, da se jim javno zahvalimo in tako ohranimo spomin za kasnejše generacije: družina Blatnik je ustanovila tamburaško skupino in potomci družine še danes igrajo v orkestru, Mimica Haler je bila ustanoviteljica folklorne skupine in je še vedno ponosna na vse dosežke, ki so jih osvojili takrat in jih še vedno osvajajo, pevski zbor je davnega leta 1963 prevzel in ga še vedno vodi Miha Haler.

 

PMZFArt


Danes v društvu deluje 7 sekcij, ki vsaka zase in vse skupaj pokrivajo skoraj vsa področja kulture:

  • Tamburaški orkester, ki ga vodi dirigent Dragutin Križanić.
  • Mešani pevski zbor, ki ga vodi zborovodja Miha Haler.
  • Folklorna skupina, ki jo vodi mentor Gregor Tuljak.
  • Ljudski pevci Fantje artiški, ki jih vodi mentor Slavko Rožman
  • Otroška folklorna skupina, ki jo vodi mentorica Vesna Bogovič
  • Literarna sekcija, ki jo vodi mentorica Danica Avšič
  • Foto sekcija, ki jo vodi Matej Kramžer

tambOFS

Iz naštetega lahko sklepate, kako bogat kulturni program smo pripravili in s tem svečano odprli prihajajoče praznične dni.

FS

Za naše prizadevno in kvalitetno delo pa smo bili tudi nagrajeni:

  • Predsednik sveta KS Artiče Anton Gajšek je podelil priznanja tako meni kot predsednici društva kot vsem predstavnikom posameznik sekcij.
  • ZKD Brežice in JSKD Brežice pa so nam ob tej priložnosti poklonili lipo kot simbol slovenstva. Ta je že posajena in krasi park ob Prosvetnem domu Artiče.
Kakšna občutja, misli, spomini in želje so se ob tem porajali, lahko samo ugibamo. Iz nasmejanih obrazov prisotnih pa lahko sklepamo, da so ponosni na nas, saj še vedno ohranjamo pristno slovensko besedo, pesem, glasbo in ples.

85

Klikni za galerijo fotografij!

Zapisala predsednica:
Ida Ostrelič
Foto: Matej Kramžer


Podelitev priznanj Zveze kulturnih društev občine
Brežice za leto 2016

6. februar 2017

Ob počastitvi Slovenskega kulturnega praznika, se je v dvorani Prosvetnega doma Brežice, odvijala slovesna prireditev, na kateri je Zveza kulturnih društev Brežice podelila priznanja in odličja za leto 2016.
Folklorna skupina KUD Oton Župančič z veseljem sporoča, da je srebrno odličje prejel Gregor Tuljak, priznanje pa Helena Fakin. V spodnji obrazložitvi preberite s čim sta si prislužila omenjeni nagradi.

 

Gregor Tuljak je svojo folklorno pot začel pred osemnajstimi leti, ko se je skupaj z ostalimi vrstniki pridružil otroški folklorni skupini KUD Oton Župančič Artiče, nato pa je s to dejavnostjo nadaljeval v mladinski skupini. Leta 2005 je prestopil v odraslo folklorno skupino in že v začetku pokazal veliko mero resnosti z rednim obiskom in zavzetostjo na vajah ter nastopih. Kmalu se je izkazal kot odličen plesalec in nepogrešljiv pevec v skupini. Začel se je vključevati v organizacijska opravila skupine, zaupana pa mu je bila funkcija garderoberja za moški del garderobe. Pokazal je nadarjenost za delo z mladimi in leta 2009 prevzel vodenje mladinske folklorne skupine, leto kasneje pa je prevzel predsedovanje v odrasli folklorni skupini in to funkcijo opravljal tri leta.

greg

V letu 2011 je zaključil začetni seminar za vodjo folklorne skupine, od takrat naprej pa se redno udeležuje tudi nadaljevalnih folklornih seminarjev v organizaciji JSKD in na ta način izpopolnjuje svoje plesne korake ter strokovno znanje. Tako je v začetku leta 2014 postal mentor odrasle folklorne skupine in od takrat naprej vodi mladinsko ter odraslo skupino, občasno pa se še vedno udeležuje nastopov tudi v vlogi plesalca. S pomočjo ostalih članov skupine pripravlja odrske postavitve, ki v izvedbi artiških folklornikov na srečanjih odraslih folklornih skupin dosegajo državno raven.
Gregor je na vajah točen, miren in sproščen vodja, ko je potrebno, pa zna obenem biti tudi zelo zahteven in vztrajen, saj si vedno prizadeva izvedbo nastopov njegovih folklornikov dvigniti na najvišjo raven. 

Za Gregorjev prispevek in dolgoletno požrtvovalno delo ga folklorna skupina predlaga za prejemnika srebrnega odličja.

 

Helena Fakin je svojo pot aktivne plesalke folklorne skupine KUD Oton Župančič prav tako začela v osnovni šoli in je bila nekaj  let članica otroške folklorne skupine. Po končani osnovni šoli se je priključila odrasli folklorni skupini KUD Oton Župančič Artiče. Kot plesalka odrasle folklorne skupine že več kot 16 let sodeluje na vseh večjih nastopih in gostovanjih. S svojo resnostjo in zavzetostjo si je nabirala izkušnje in se začela vključevati tudi v organizacijsko delo skupine. S svojo pedantnostjo in odgovornostjo je pokazala zanimanje za folklorne kostume. Najprej je pomagala pri delu v garderobi, v zadnjem obdobju pa je prevzela delo garderoberke ženskih folklornih kostumov. Svoje znanje je dopolnjevala na strokovnih seminarjih za izdelavo in vzdrževanje kostumov v Kranju. Poznavanje ljudskega izročila je vedno želela dopolnjevati in ga tudi prenašati na mlajše, zato se je tudi udeležila strokovnega usposabljanja za strokovnega vodjo otroške FS. Bila je tudi na več nadaljevalnih strokovnih seminarjih s folklornega področja, v času odsotnosti mentorja Gregorja Tuljaka pa je vodila vaje mladinske folklorne skupine.

hel

Leta 2013 sta  prevzeli skupaj z Alenko Jezernik vodenje otroške folklorne skupine Osnovne šole Artiče, Helena pa od leta 2014 vodi OFS v vrtcu Senovo in od lani še OFS na OŠ XIV. divizije Senovo. Ob gostovanjih otroške folklorne skupine Artiče na mednarodnih festivalih v tujini kakor tudi pri organizaciji domačega mednarodnega festivala nesebično pomaga pri vodenju skupine in organizaciji prireditve.

Med študijem je bila Helena aktivna tudi v Akademski folklorni skupini France Marolt v Ljubljani, od leta 2010 pa je sodelovala pri številnih delavnicah o ljudskem izročilu za predšolske otroke v različnih vrtcih in vodila otroške plesne delavnice.

Za njeno dolgoletno požrtvovalno delo jo folklorna skupina predlaga za dobitnico priznanja. 

skup

Vstop v galerijo!

Foto: Matej Kramžer


“Ko bom velik … bom folklornik!”
Letni koncert 2016

Vstop v praznični december smo odrasli artiški folklorniki v soboto, 3. 12. 2016, zaznamovali s še enim letnim koncertom, s katerim smo obeležili 48 let delovanja.  Ob 17. uri se je zaslišal pravljični zvok, ki je obiskovalce popeljal v folklorno zgodbo.

let1

Tokratni koncert je bil malce drugače začinjen. V goste je namreč prišla Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora, v kateri se je v preteklosti zvrstilo tudi nekaj naših članov. Mariborčani so se v sklopu koncerta predstavili trikrat, in sicer z odrskimi postavitvami naslovljenimi Razkrižje, Plesi Zgornjega Posočja in Plesi Uskokov. Polovico slednje so zaplesali v popolni tišini, kar je med občinstvom poželo veliko navdušenje.

En splet, Gremo ropotat, so prikazali še člani otroške skupine našega društva združeni z otroško folklorno skupino OŠ Artiče, štiri odrske postavitve - Mladoletje, Sem fantič z zelenega Štajerja, Ta potrkana in Koroški plesi - pa smo izvedli odrasli artiški folklorniki.

let2

Rdeča nit koncerta - folklorna zgodba, ki je celostno zaobjela karakter artiške folklore in tudi folklorne dejavnosti nasploh, je bila na odru pripovedovana mlademu fantku, ki se je na koncu vzneseno odločil, da ko odraste, bo tudi sam folklornik. Sporočilo, ki ga je koncert želel predati, pa se razgrinja v epilogu zgodbe: “Mladi dejavnosti dajejo vedrino, medtem starejši se pohvalijo s kilometrino. Najmlajši - ti pa skrbijo za še dolgo zgodovino, da nekdo ohranjal bo vso to dediščino.”

Vstop v galerijo!

Zapisala: Lucija Lepšina
Foto: Vlado Bucalo


12. Slofolk - mednarodni folklorni festival
2. maj 2016

V dneh od 28. aprila pa vse do 3. maja 2016 smo člani FS KUD Oton Župančič Artiče, FD Kres Novo mesto in FS Vidovo iz Šentvida pri Stični kot soorganizatorji že 12. mednarodnega folklornega festivala Slofolk potovali širom Evrope. Skupaj z gostujočimi skupinami smo se ustavili v Romuniji, na Poljskem in pa v Bosni in Hercegovini. Vsaka izmed gostujočih skupin nam je s pesmijo in plesom prikazala svoje običaje, tradicijo in del zgodovine. Na odru KC Janeza Trdine Novo mesto, v kulturnem domu v Šentvidu pri Stični in na artiškem odru so se poleg skupin gostiteljic predstavili folklorna skupina Romanati iz Romunije, folklorna skupina Silesianie iz Poljske in KUD Igman Hađiči iz BIH.
slofolk1
V Posavju so skupine z dopoldanskim nastopom razveselile oskrbovance DUO Impoljca in doma upokojencev Brežice. Potem so se odpravili na ogled mesta Brežice, popeljali smo jih po okoliških krajih in nenazadnje na dobro kavo in sladoled. Ob prihodu v Artiče smo jim predstavili tradicionalne jedi kot sta potica in štrudl, ter jih odžejali z rujno kapljico iz domačih kleti.
slofolk2
Z velikim zaključnim koncertom, v polnem artiškem Prosvetnem domu, smo zaključili 12. mednarodni folklorni festival Slofolk in v torkovem jutru gostujočim skupinam pomahali v slovo.

Skupine organizatorice pa že z nestrpnostjo pričakujemo Slofolk 2017!

Vstop v galerijo!

Zapisala: Andreja Brili
Foto: Vlado Bucalo


Sveža odrska postavitev in območno srečanje FS
16. april 2016

Minulo soboto, 16.4.2016, smo se artiški folklorniki in folklornice predstavili na območnem srečanju odraslih folklornih skupin. Zaplesali smo povsem novo odrsko postavitev koroških plesov, ki sta jih pripravila vodja skupine Gregor Tuljak in dolgoletna članica Anja Čurič. Člani odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič smo se na srečanju predstavili kot zadnji, prvič s plesi koroške regije. V sklopu nove odrske postavitve smo poskrbeli tudi za novo kostumsko podobo skupine in s pomočjo dr. Bojana Knifica in dr. Katarine Šrimpf na artiški oder prinesli spet nekaj novega. S samozavestnim nastopom, polnim energije in elana smo navdušili občinstvo, ki nas je nagradilo z bučnim aplavzom.

Revija2016_1

Poleg nas so se na odru Prosvetnega doma v Artičah predstavili folklorniki iz treh drugih skupin, Folklorne sekcije KD Franc Bogovič Dobova, Folklorne skupine Duplo Pišece, Folklorne skupine Društva upokojencev Brežice. Strokovni spremljevalec srečanje je bil gospod Vasja Samec.

Revija2016_2

Več v fotogaleriji!

Zapisala: Andreja Brili
Foto: Rok Retelj


 
         
 
© 2007 - Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Artiče 99, 8253 Artiče; tel.: 00386 41 823 938 | Izdelala: Matej Kramžer & kaRin Rožman
Novice
Koncerti
Gostovanja
O skupini
Zgodovina
Izročilo
Galerija
Sponzorji
Donatorji
Povezave
Zadnja sprememba:
11. avgust 2018
Odrasla skupina
Mlajša skupina
Otroška skupina